2 november grilldag

Onze scharrelkuikens

Om scharrelvleeskuikens, oftewel kuikens met het 1 ster Beter Leven keurmerk, te mogen houden moeten we voldoen aan verschillende criteria. Hier worden we jaarlijks op gecontroleerd en als we overal aan voldoen, wordt ons certificaat weer met een jaar verlengd.

Scharrelkuikens...

  • worden minimaal 56 dagen gehouden
  • komen van een langzamer groeiend ras
  • krijgen dagelijks handgestrooid graan
  • beschikken over 1 baal stro per 1000 kuikens
  • hebben permanente beschikking over voer en water
  • zitten met maximaal 12 dieren en 25 kg op een m²
  • hebben 8 uur per dag beschikking over een overdekte uitloop
  • zitten in een stal waarin daglicht aanwezig is
  • hebben per dag een donkerperiode van minimaal 8 uur
  • hebben zeer weinig tot geen antibiotica nodig

Van stal tot supermarkt

Hieronder volgt een kleine uitleg van hoe de keten in elkaar zit en wat er bij ons zoal gebeurt tijdens een ronde.

De eieren waar onze kuikens uit komen komen van een vermeerderaar. Deze vermeerderaar heeft moederdieren, die bestaan uit ongeveer 90% hennen en 10% hanen. Deze hennen leggen bevruchte eieren (broedeieren) die naar een broederij gaan en hier worden uitgebroed in 21 dagen. Als de eieren zijn uitgebroed komen de kuikens met een vrachtwagen onze kant op.

1

Nu begint onze ronde. De kuikens komen in een voorverwarmde stal, met een vloertemperatuur van 30°C. Ze worden zachtjes uit de bakken gekiept en kunnen direct bij voer en water. De eerste paar dagen ligt er ook voer op verteerbaar papier op de grond, zodat het makkelijk toegankelijk is. De staltemperatuur wordt de eerste dag opgestookt tot 36°C.

Twee maal per dag ’s morgens en ’s avonds wordt er gecontroleerd. Deze controle bestaat uit evt. uitval uit de stal halen, kijken of alles goed werkt, het klimaat goed in de gaten houden en natuurlijk de gezondheid van de kuikens observeren.

Wekelijks worden de kuikens gewogen, natuurlijk voor een eigen indicatie, maar ook omdat we niet meer dan 25 kg/m2 mogen houden. In de eerste paar weken krijgen de kuikens bij ons 3x een enting via het drinkwater. Ze worden geënt tegen NCD, IB en Gumboro.

Het voer wat de kuikens krijgen bestaat voor minimaal 70% uit natuurlijke granen. Maar naast deze granen krijgen ze bij ons vanaf 2 weken leeftijd ook nog graan gestrooid met de hand. Dit is om het natuurlijk scharrelgedrag van de kuikens te bevorderen.

2

Op 3 weken leeftijd gaan de uitloopschuiven open en krijgen de kuikens de beschikking over de overdekte uitloop. De zomerdag kunnen ze hier dag en nacht hun gang gaan en de winterdag doen we ’s avonds de schuiven weer dicht.

Onze werkzaamheden bestaan nu vnl. uit controle, hygiene op peil houden (alles goed schoon!), af en toe een kleine reparatie en natuurlijk bezoekers te woord staan! Verder komt de dierenarts nog een paar keer langs om monsters te nemen. Er wordt o.a. onderzocht of de kuikens vrij zijn van Salmonella.

3

Op precies 8 weken (56 dagen) leeftijd gaan de kippen naar de slachterij. Ze worden gevangen in het donker omdat ze dan rustiger zijn, maar ook omdat een slachterij ’s morgens om vijf uur begint en er dan natuurlijk wel aanvoer moet zijn. Dit vangen gebeurt door een vangploeg en gaat bij ons nog gewoon met de hand. Met een man of 8 worden ze in containers gedaan en deze gaan op de vrachtwagen.

4

Op de slachterij worden de kippen eerst verdoofd, voordat ze geslacht worden. Na de slachterij worden ze verwerkt tot diverse kipproducten en gaan ze naar de winkels en slagers. In ons geval kunnen ze o.a. terecht komen bij de Albert Heijn. Een gedeelte komt natuurlijk bij ons terug voor onze eigen huisverkoop!

5

Als de kippen bij ons weg zijn worden de stallen schoongemaakt. Als eerste wordt de mest eruit gehaald. Dit wordt opgehaald en gaat veel naar biogasinstallaties in Duitsland. Na het uitmesten worden de stallen geveegd met een veegmachine.

Nu is het de beurt aan de spuiter. Een professioneel spuitbedrijf maakt de stallen brandschoon. Ze worden schoongespoten, ingezeept en nagespoeld totdat er geen vuil meer te bekennen is. Ondertussen spoelen we zelf de waterleidingen door met een ontsmettingsmiddel, zodat deze leidingen ook van binnen weer helemaal schoon zijn.

Als de stallen weer droog zijn maken we ze helemaal dicht en komt de ontsmetter. Hij spuit eerst de vloeren met een ontsmettingsmiddel en daarna doet een pulsfog de rest. Dit is een thermische vernevelaar die een nevel met wederom een ontsmettingsmiddel in de stallen blaast. Deze nevel blijft er 24 uur inzitten en dan gaan de stallen weer open. Alles is nu weer bacterievrij.

6

Tijd voor het inrichten van de stallen. Als eerst gaat de verwarming weer aan, de vloer moet weer op temperatuur komen. Met een krullenstrooier worden de houtkrullen verdeeld over de grond, en met een hark worden de kanten (vlak aan de muur) nog een beetje bijgewerkt. We hebben een karretje wat papier op de grond rolt en gelijkertijd voer strooit. We laten het inventaris, zoals de drinknippels en de voerpannen, weer zakken. Alles wordt weer aangesloten, afgesteld en volgedraaid en de stallen zijn klaar voor een nieuwe ronde

Als laatste spoelen we een paar uur voor de kuikens komen de drinkleidingen nog een keer door met fris water om een goede start te bevorderen. De kuikens mogen komen!

7