11 mei grilldag

familie
oude kotte

Hallo, wij zijn Oude Kotte Pluimvee. Ik ben Patrick en samen met José, Suus, Siem en Rens houden wij scharrelvleeskuikens.

Ons familiebedrijf met kippen

In 1967 is mijn vader begonnen met het houden van vleeskuikens (toen nog mesthaantjes genoemd) naast zijn beroep als timmerman. Na uitbreidingen in 1971 en 1978 heeft hij zich volledig toegelegd op het mesten van vleeskuikens en de hamer aan de wilgen gehangen, beroepsmatig tenminste.

Uitbreiding

Een derde uitbreiding, ditmaal met twee stallen, in 1981 bracht het bedrijf op de huidige omvang qua huisvesting. Vanaf dat moment hadden we 112000 vleeskuikens (die ondertussen slachtkuikens werden genoemd).

Sinds 1998, na de studie, ben ik zelf ook dagelijks op ons bedrijf te vinden en in 2011 heb ik het bedrijf van mijn ouders overgenomen. We zijn in die tijd teruggegaan naar 105000 stuks vleeskuikens.

Huidige situatie

In 2013 kreeg ik eigenlijk een beetje gekscherend de vraag of een overstap naar scharrelvleeskuikens (onder het Beter Leven Keurmerk) niet wat voor mij was. Maar na enkele gesprekken en veel info te hebben ingewonnen hebben we al snel de knoop doorgehakt. In februari 2014 arriveerden de eerste scharrelvleeskuikens, vanwege de welzijnseisen nu nog ruim 52000 stuks. Eerst een jaar met ontheffing wat uitloop betreft, en vanaf 2015 met uitloop of wintergarten. Een concept wat ons erg goed bevalt. We hebben toen ook direct een zichtgedeelte voor bezoekers gerealiseerd omdat we het belangrijk vinden om te laten zien hoe het er nu aan toe gaat op een pluimveebedrijf.

Medio 2015 zijn we begonnen met de verkoop van onze eigen scharrelvleeskuikenproducten in onze winkel aan huis, de “Chick inn”. Vanuit een geleidelijk uitbreidend assortiment verkopen we momenteel diverse kipproducten, marinades, rubs en sauzen.